Praktyka u Praktyka Kapusta Kiszona


Kapusta kiszona w wersji minimalistycznej jaką pamiętam z czasów dzieciństwa z rodzinnego domu. Bardzo prosta do wykonania i smaczna. Składowe na 1 kg kapusty: 30 40 g marchwi 20 25 g soli do przetworów 1 liść laurowy Wykonanie. Kapusta późna, jesienna. Zwarte zdrowe główki oczyścić z liści wierzchnich, aż dotrzemy do jaśniejszych liści. Głąbów nie wycinamy. Kapustę poszatkować. Marchew i głąby utrzeć na tarce w drobne paski. Całość wymieszać z marchwią i solą i wyrabiać tak długo, aż kapusta zacznie puszczać sok. Na dno pojemnika wyłożyć kilka całych liści, wrzucić 1 2 liście laurowe, a następnie wykładać kapustę warstwami i mocno ubijać. Pomiędzy warstwy wkładać liście laurowe. Na koniec kapusta powinna być przykryta sokiem. Wykładamy na wierzch kilka całych liści i dociskamy powierzchnie kapusty przygotowaną jałową pokrywą i obciążamy. Pojemnik przykrywamy płócienną ściereczką lub w inny podobny sposób. Pozostawiamy na 3 doby w temperaturze 18 22 st C. Po 3 dniach zaglądamy do pojemnika. Sprawdzamy zapach i smak. Jeżeli nie mamy zastrzeżeń przebijamy wsad pojemnika w kilku miejscach. Pozwoli to na odprowadzenia gazów z wnętrza i zapobiegnie powstaniu goryczki. Odstawiamy ponownie na 4 5 dni. Po tym czasie kapusta powinna być już ukiszona, ale to czy w wystarczającym stopniu zależy od naszych preferencji. W razie potrzeby pozostawić na jeszcze klika dni. Niektórzy trzymają tak kapustę 2 3 tygodnie. Jeżeli poziom kiszenia uznamy za właściwy pojemnik przenieść w chłodne miejsce lub przełożyć do mniejszych pojemników lub słoików i trzymać w chłodzie. Jeżeli pojawi się piana zebrać. Jeżeli pojawią się struktury pleśnio podobne niezwłocznie usunąć. Kapusta winna cały czas znajdować się pod powierzchnią płynu. Smacznego. ZAPRASZAM! SKLEPY STACJONARNE TRÓJMIASTO SKLEP INTERNETOWY T SHIRT, KOSZULKI FACEBOOK C4%99dliny domowe 126066344128140/?fref=ts FORUM INSTAGRAM Praktyka Praktyka Kapusta Kiszona

Najlepsze komentarze:

Arkadiu... Witam a ja mam takie pytanko czy wysylacie zamowienia ze sklepu za granice? prosze o odp i dziekuje
Bartosz... O cholera Kalita z watahy ma własny kanał na YT. Pomoz dla rebrowa grzywe dojechać a nie nagrywasz kapustę jakas :(
Darek Z... Mam jeszcze kapustę kiszoną z zeszłego roku. Nie jest tak dobra jak świeżo ukiszona, ale kapuśniak w zeszłym tygodniu wyszedł przedni.
Dominik... A ja pytanko z innej beczki:) jest szansa na przepis na domowe grahamki? Moje córeczki preferują bułki, a nie chcę im serwować białej buły z ulepszaczami. Pozdrawiam
Marek S... Like za kapustę, którą może jeszcze uda mi się nastawić i przede wszystkim za... koszulkę z Modlinem ;)
JOANNA ... Panie Arturze - mam pytanie techniczne. Obecnie w większości wyroby przemysłu spożywczego takie jak wędliny a nawet chleb jest mocno solone. W każdym razie ja mocno wyczuwam sól. W związku z tym chce zapytać jak najbardziej można zmniejszyć ilości soli dodawanej do zrobienia kiszonej kapusty i kiszonych ogórków? Ja lubię mocno kwaśne ale nie mocno słone (tylko tyle aby się nie zepsuł produkt ale nie jako "dosmaczanie" produktu).
JOANNA ... Dziękuję za odpowiedź :-)
ar2rek... Czy kapusta powinna być słona po wyrobieniu? Użyłem soli kamiennej (grube kryształki) według przepisu i całość jest słonawa. Zastanawiam się, czy nie dorzucić jeszcze kapusty? Czy sól "zginie"?
Grzegor... nie chce pana urazic ale troche smiesznie pan wyglada w zestawieniu z ta prozdrowotna nasza kapusta kiszona . Moja rada jest taka , aby pan sama ta kapuste jadl bedzie zdrowiej ; )
Romana ... tyle pracy..... i wszystko zepsuc w plasikowej beczce wylozonej folia...fuj
oko zab... U mnie dodają żurawine polecam
jozef j... czy te liscie laurowe daja jakis efekt nigdy nie stosowalem tego tylko sol i nie wiem czy bedzie jakis lepszy smak
jozef j... super sposob z tym workiem
Dawid O... Ukisiłem i wyszło pysznie. Ja oprócz marchewki na 3kg kapusty dodałem kminek mielony (pół płaskiej łyżeczki), dwa liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i jedną cebulę (tak jak to drzewiej moja babcia dawała). Właśnie czekam na dostawę takiego narzędzia do ostrzenia i 10l pojemnika, bo 5l wiaderko się szybko kończy :), a nożem nie potrafię tak drobno posiekać. Patent z workiem z wodą na pewno wykorzystam. Pozdrawiam i dziękuję za przepis i bardzo dobre instrukcje techniczne. Bardzo podoba mi się, że pan skupia się na detalach w swoich filmach, bo są to rady praktyczne i nie ma żadnych wątpliwości po obejrzeniu co jak i gdzie należy zrobić :) No ale w końcu to Praktyka u Praktyka! Pozdrawiam i dziękuję za pana pracę.
nacalos... Sprytne tylko ze trzeba to powiedziec i niech kazdy podejmie ryzyko swiadomie.
Plastik to plastik . Rozwiazanie docisku sprytne polowicznie. Zjadacie czesc tego plastiku zawsze.
Zadne atestacje nie zamydla oczu zwlaszcza ze bedzie i pod wplywem KWASU i gazu : Przy wezszej szyjce sloja dociskam na razie samym sloikiem z woda mozliwie najlepiej dopasowanym .
Ale to jednak mniej dobre niz polowki debowego krazka . A zwlaszcza ze mi cieknie slinka na ten gar z kolnierzem .
Basie n... Ja kiszoną kapustę dopiero od dwóch lat kiszę jakoś nigdy tego nie robiłam wcześniej.Teraz mam od rodziców wiekową małą beczkę glinianą stoi na stole, dwie głowy kapusty się mieszczą? zawsze myślałam że do kiszenia musi być koper czasami chciałam zimą ukisić to se myślę kopru nie ma to nie robię, ech człowiek się całe życie uczy. U nas na targowisku jest pan który sprzedaje w kapusty kiszone smakowe ma czosnkową, chrzanową ponoć dobre, ja nie kupowałam bo nie wiem z jakiego źródła są.
Aneta N... a tak apropo po co te liście laurowe sie dodaje ?
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/channel/UCzWvbbX18I3j60F-BoNx4aA


NOMART ciekawostki

NOMART ciekawostki

Historia kanału NOMART zaczyna się w dniu 2015-01-03 20:48:40.
Kanał od czasu założenia nagrał już, 259 filmów przez okres działania kanału
filmy zostały wyświetlone 16555201 razy.
Aktualnie kanał śledzi ponad 76923 użytkowników.