Czym się różni KIMBAP OD SUSHI? Jak zrobić KIMBAP W DOMU? Pyra w Korei


Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=JvfpAqwaptg



Najlepsze komentarze:

Pyra w ... PRZEPIS NA KIMBAP:

(przepis na 2 rolki)

2 arkusze sprasowanych wodorostów gim/kim (można szukać pod nazwą nori ;))

ok. 300g ugotowanego ryżu kleistego

olej sezamowy

1 jajko

garść szpinaku

2 kawałki marynowanej rzodkwi

2 kawałki marynowanej tykwy (którą zapomniałam dodać w filmiku, haha)

2 paluszki krabowe (albo jeden podzielony na pół)

80g tuńczyka (odsączonego z oleju)

2 łyżki majonezu

kawałek szynki

1 plaster ciasta rybnego

sól, pieprz

opcjonalnie: prażony sezam



1. Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Przygotowujemy szpinak: myjemy i wsadzamy na 15-20 sekund do gotującej wody. Wyciągamy, przepłukujemy w zimnej wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy trochę oleju sezamowego i sosu sojowego.

3. Przygotowujemy jajko: roztrzepujemy w miseczce i w razie potrzeby solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni bez mieszania. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy w paski.

4. Przygotowujemy resztę składników. Szynkę i ciasto rybne kroimy w paski i podsmażamy chwilę na suchej patelni. Do tuńczyka dodajemy majonez i szczyptę pieprzu i mieszamy.

5. Ryż doprawiamy olejem sezamowym, szczyptą soli i jeśli chcemy, prażonym sezamem.

6. Na macie (lub desce do krojenia) kładziemy sprasowany wodorost, po czym układamy na nim ryż, lekko dociskając. Polecam jednorazowe rękawiczki do tego procesu! Zostawiamy ok. 1-2cm pasek u góry, żeby można "domknąć" kimbap.

7. Na ryżu układamy resztę składników wedle upodobania.
Nie musicie wykorzystywać koniecznie tych, które podałam w przepisie. ;)
8. Zwijamy rolkę, mocno dociskając palcami.

9. Palcem umoczonym w wodzie nawilżamy ten wąski pasek wodorostu, który zostawiliśmy bez ryżu. Domykamy rolkę.

10. Jeżeli chcemy, możemy lekko "maznąć" gotową rolkę olejem sezamowym i posypać prażonym sezamem.

11. Kimbap kroimy naostrzonym nożem i zawijamy w folię aluminiową.


SMACZNEGO!

Kimbap można jeść od razu po zrobieniu, albo kilka godzin później. Będzie też jeszcze dobry następnego dnia. :)

PS. Otwartą paczkę wodorostów szczelnie zamknijcie i przechowujcie w zamrażalce! :)
Joanna ... Czasami jak mi się uda znaleźć w sklepie wodorosty to robię sobie kimbap jak kanapkę - ryż zazwyczaj mam w domu i dodaję co mam akurat pod ręką, jakieś mięsko, warzywka etc. Częsta moja kombinacja to ser i parówka czyli teoretycznie hotdog zawinięty w ryż i kim.
Jessica... Super, że zrobiłaś ten filmik ? serowy kimbap to życie ❤️
Karolin... Pyra! Narobiłaś smaka!
ane dob... Pyra jesteś najlepsza?
Mel D... Kocham kuchnie koreańską. 김밥 zawsze wjeżdża u mnie raz w tygodniu. Często robię 김밥 z tuńczykiem bo taki smakuje moim rodzicą
that cr... Jadłam kimbap z knajpy kiedyś i był dobry, ale od tamtej pory kminię... czy Koreańczycy jedzą kimbap tylko na zimno, czy na ciepło też? ?
I TAK, JA TEŻ SIĘ JARAM EBOOKIEM
Aleksan... Jaramy się ?
Alicja ... Uwielbiam Cię w kuchni, relaksujesz mnie zawsze, więcej kulinarnych vlogów! <3
Ola R... Jaram się!
Natalic... Czekam na e-book :) Jaram Się :)
Ró?a M... Może następnym pomysłem na danie będzie Jjajangmyon, albo jakaś zupa?
Ró?a M... Ja ostatnio wpadłam na pomysł zrobienie kimbap-u z mozzarellą i ryżem w sosie topokki. Kiedyś widziałam, że jest takie coś w 7eleven czy innym tego typu sklepie. Nie jestem pewna czy to też jest nazywane kimbap, ale bardzo mnie zaintrygował ten pomysł ponieważ kocham ryż i sos topokki.
K. B.... PRZEPIS NA JAJANGMYEON!!! :D
Jedno z moich ulubionych dań, ale nie za bardzo chcę regularnie jeść instant wersję, myślę, że mój brzuch niezbyt byłby takim produktem zachwycony
???Mart... Z kotletem próbowałam, ale jak tak patrzę to z tuńczykiem jeszcze nie.. no jakżesz to ? następnym razem zdecydowanie będzie tuńczykowy ? czekamy na ebook'a ?
Zuzia C... Jaram się ebookiem ❤️ od dawna chciałam zrobić jakieś koreańskie danie, ale nie miałam motywacji, żeby szukać przepisu, a teraz będę miała podsunięte pod nos ? Mega się cieszę!
Beata M... No i zostałam totalnie wkopana...
Włączyłam kulinarne odcinki przy mężu, który za kimchi da się pokroić, a za sushi (w jego akurat przypadku) zrobi nawet stójkę na rzęsach XD
Czeka mnie posiedzenie w kuchni :'( :P
Deterge... Taaaak, nie mogę się doczekać ebooka!
Inga Ch... eBook yassss kocham gotować ♥️
Akkura... Powiedzieć, że się jaram ebookiem to jak nic nie powiedzieć. ??? Już zacieram rączki. A tymczasem na sylwestrową wyżerkę wjeżdża kimbap. ???
Pyra w Korei ciekawostki

Pyra w Korei ciekawostki

Historia kanału Pyra w Korei zaczyna się w dniu 2015-11-11 13:48:29.
Kanał od czasu założenia nagrał już, 198 filmów przez okres działania kanału
filmy zostały wyświetlone 10008058 razy.
Aktualnie kanał śledzi ponad 88900 użytkowników.