Włącz Filmy na pełnym ekranie

Gotuję wegańskiego burgera z estońskiego przepisu, którego nie rozumiem | "Ni mom pojęcia co robię" mietczynski


Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=kiCreEggZew



Najlepsze komentarze:

Sebasti... Może w kolejnym odcinku będzie coś z Chin? https://www.youtube.com/watch?v=wIW79ULErTg
Mateusz... A może po prostu wegetariański a nie wegański ? Zapomnieliśmy już o tym terminie
Karolin... 9:19 Porady tak na przyszłość:
1. Najpierw rozkrusz drożdże i dodaj do nich cukier, przetrzyj drożdże z cukrem aż staną się płynne i dopiero dolej mleko i mąkę.
2. Mleko powinno być letnie (czyt. jak wsadzisz do niego palca to nie może parzyć). Jeśli będzie gorące to ,,zabijesz" drożdże i trzeba rozczyn robić jeszcze raz.
3. Rozczyn po 10-15 minutach powinien podwoić lub nawet potroić swoją objętość i się ,,spienić". Jak nie będzie się tak robić to oznacza, że drożdże zostały zabite zbyt wysoką temperaturą mleka.
4. Jak wyrabiasz jakiekolwiek ciasto to najpierw połącz składniki bez tłuszczu i dopiero na koniec dodaj tłuszczu, jeśli jest w przepisie. Tłuszcz utrudnia tworzenie się wiązań glutenowych, a to dzięki nim ciasto drożdżowe rośnie.
5. Ciasta drożdżowego nie powinno się wałkować (to tak już ogólnie piszę w razie ,,w"), bo wtedy gorzej i mniej rośnie. Powinno się je rozciągać. :)
Może część rzeczy już wiesz, ale napisałam taki na wypadek. :) Film super. :D
16:09 to jest wtedy hamburger wegetariański :D
Piko Bl... Ja wnoszę petycje o Czechy. Bo mają dobry trap.
zuzv p5... positive vibes only
TeZiX... aż musiałem sprawdzić... jak ogarnąłem że mieciu zamiast fasoli dał żurawine to... to nic, i tak mu smakowało a przecież tylko to sie liczy <3
4FuN... 15:04 jak to nie jest fasola czerwona tylko przypuszczenia Mietczyńskiego to mnie zabijcie ??
Patryk ... Peni-
Się znaczy się Sinep, to mocna, dobra musztarda sowiecka.
Gówno ... 15:02 a to nie jest przypadkiem czerwona fasola? Pomyśl chwilę nad tym, przecież to chyba bardziej pasuje do np. cebuli i czosnku, niż rodzynki
Piotr P... sinep to musztarda
Marcin... Proponuje na następny odcinek z kulinarnej wieży Babel zrobić z językiem gruzińskim.
Baii Ne... z fizyki coś pamiętam, że do objętości, na którą działa energia czyli Twoje 9, liczy się też wysokość, także trochę fuckup
Czarna... fajna ta sekcja komentarzy, taka miła
Teen Do... Mieciu dwa filmy estońskie obejrzałeś. "Łza księcia ciemności" jest filmem polsko-rosyjsko-estońskim :)
Cze?nik... Tak, Sinep to musztarda po estońsku.
TheLang... nigdy nie mow musztarda po estonsku od tylu
Justyna... Jaka piękna czapka ?
Rafa?... Ej, to serio dobrze wygląda. Będzie chyba jedzone!
DannyB... Ładna ta pani :))
Mistyk ... Mogę się mylić, ale z tą wodą to chyba chodziło o to, że ciepła zamarznie szybciej od zimnej. Twój garnek z zimną, mimo takiej samej ilości wody, miał większą powierzchnie styku do indukcji, więc możliwe że to przez to woda zagrzała się szybciej. A poza tym, skoro ziemia jest okrągła to dlaczego płyty indukcyjne są płaskie, jak dla mnie to temat dla #SciFun.