PROSTE GOTOWANIE: LECZO I ZUPA MEKSYKAŃSKA szybkiobiad zupa leczo - Nesja89


Komentarze:

Nesja89: Całkowity czas przygotowania obu dań< 40 minut (licząc czas sprzątania i biernego gotowania)
Leczo (proporcje do samodzielnej zmiany):
3 małe cukinie
2 cebule
Ząbek czosnku
400 g pieczarek
2 papryki
3 kielbaski
360 g piersi z kurczaka
250 ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, owoc jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, chilli, cząber, estragon, tymianek

Wszystko chwilę przesmażyć w suchym garnku lub na tłuszczu (dodać tłuszcz do makro). Dodać przyprawy, zalać odrobiną wody, poddusić 10 minut, dodać przecier, dusić kolejne 10 minut i gotowe. Ja podalam z pszenicą.

W 1 z 6 porcji samego leczo
200 kcal
25 g białka
9 g węglowodanów
5 g tłuszczu

Zupa "meksykańska" (proporcje do samodzielnej zmiany):

350g mielonej wołowiny
Puszka fasoli
Puszka groszku
Puszka kukurydzy
2 papryki
Cebula
Ząbek czosnku
2l bulionu lub wody (u mnie pół na pół)
250 ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, papryka wędzona, zioła prowansalskie, chilli

Mięso podsmażyć, dodać paprykę i cebulę, dodać przepłukane zawartości puszek, zalać bulionem. Dodać przyprawy. Gotować 10-15 minut, dodać przecier, gotować kolejne 10 minut i gotowe!

W 1 z 6 porcji
254 kcal
23 g białka
17 g węglowodanów
7 g tłuszczu
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=ZhflJH_c1qc