W jakim szkle degustować piwo? Kurs Sensoryczny odc. 3 - Browar Kopyra


Wspieraj Browar Kopyra: Tomasz Kopyra () w serii Nowy Kurs Sensoryczny mówi czym się kierować wybierając szkło do degustacji piwa?
Komentarze:

@pantomash4657: Fajnie ze kursy wróciły ale to było tak nudne, że pamiętam tylko wypowiedziane pierdylion razy, że szkło musi się zwężać ?
@adamvegeta762: Tomasz będzie "żebyście wy nie musieli" bo pojawilo sie w stokrotce 3 kandydatów. Janosik Jasny i Janosik Mocny robiony przez Perłe oraz Asahi Super DRY.
@str7984: No I fajnie ?
@lucasthunder: Mnie wyglądem zachwycił tak bardzo pokal od Grimbergena z Feniksem grawerowanym że go nabyłem i prawie wszystkie piwa w nim smakuje ?? wersja 0,5 l
@maciejnnn6900: Dawno Dawno temu w odległej galaktyce BeerMiszczu Kopyr polecił mi craftmastera i do tej pory trzymam się tego. Jak się czasem omsknie przy myciu to kupuję następny z logo innego browaru. Teraz mam "Pod zamkiem " Szczecin.
@GrzegorzM.81: Kieliszki do whisky w nich też dobrze czuć aromat
@janusztorun8795: A halba ?
@przemekmichalak739: Jakie szkło polecasz z zestawu piwa danego browaru + szkło? Ostatnio kupiłem zestaw czterech piw Cornet Oaked 0,33 L + pokal z podziałką do jednej pinty i jestem w miarę zadowolony.
@Milirthar: Mam fajny kielich, chyba do jakiegoś wina, jest na tyle duży i na tyle fajnie się zwęża, że mogę nalać całe pół litrowe piwo i jeszcze mam masę miejsca. Potem kupiłem kielich do koniaku. Teraz mam kielich, typowo do piwa, z Auchan (pewnie niektórzy będą wiedzieli o który mi chodzi, bo on jest cały czas w asortymencie) i to jest jednak moje ulubione szkło. Najlepiej mi się z niego pije. W ogóle jak zaczynałem swoją przygodę z "lepszym" piwem, to zacząłem od weizenów: Paulanera i Franziskanera. I piłem te piwa z kufa. Kupiłem sobie duży kufel, do którego lałem piwo zgodnie z zaleceniami na kontretykiecie Paulanera, w efekcie mieściło się całe piwo, które zostało zwieńczone piękną czapą piany, a banan uderzał jak stereo. Wtedy zacząłem traktować piwo jak coś innego jak tylko trunek do na*ebki i wypicia z ziomkami pod churką. Dziś wie, że weizen w kufu, to nie najlepsze połączenie, ale sentyment został i jakoś tak zostało, że Paulanera i Franka piję w kuflu :p
@StaryBimbrownik: Pinta Panie Kopyra ma kufel, mały taki 0,3 l. z Pierwszej Pomocy ale i podobno większy 500 ml., kufel jest kufel pozdrawiam najstarszych fanów Pana twórczości
@TomCheco: Brawo Kopyr, naście lat temu debiutowałem z Twoim kanałem szkoląc się jak warzyć piwo, teraz widzę, że wracasz do korzeni. I teraz choć wiedza dużo większa to nadal świetnie się to ogląda. Pozdro :)
@gretchentruscott4274: Jest tylko jedno legit szkło, czyli duża koniakówka 0,3. Do piwa, wina, whiskey i wody. Plus kufel do jasnych - bc ofc.
@dawidmikoajec3335: Pytanko w sprawie szklanek , trafilem na szklanki w kształcie buta , taki jakby kalosz pojemnosc 0.3 co z tego pic?
Pozdrawiam
@TomFra: Ja kiedyś dostałem w jakiejś knajpie pszeniczniaka w kuflu :(
@lukasz_501: w NL często spotyka się, że szkła do weisbier są często mrożone, takie okryte szronem
@a..saletnik6649: To holenderskie szkło to prawdopodobnie- tulip ?
@pawelhajzer3732: Tomek, szkło matowieje w zmywarce gdy źle jest dozowana sól zmiękczająca. Za dużo soli - szkło zmatowione
@mateuszmaciaszek3645: Kiedyś o 1:30 szedłem że znajomą przez Kalisz i spotkałem gościa, który wracał z imprezy pijąc piwo z rogu. Ja do niego że czemu z rogu? A on na to że średniowiecznych naczyń nie trzymają się dzisiejsze przepisy. I rzeczywiście idziemy przez centrum, radiowozy nas mijają i nic! Sensoryczne kiepsko ale +5 do odporności na mandaty.
@adriandrydziek9176: Kopyr, zabrakło rodzimej Freli :) Już chyba to szkło jest niedostępne.
@tomaszkoczko4086: Mam tego Hoegaardena w wersji 0,3 i jet to zajebista szklanka :)
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=wDNDoQri8eE