Rogale lepsze niż świętomarcińskie. Przepis na ciasto półfrancuskie i nadzienie makowe. MENU Dorotki - Menu Dorotki


Zapraszam Was na dwa filmy w jednym. Na przepis jak zrobić doskonałe ciasto półfrancuskie, z którego można zrobić rogale marcińskie lub rogale z białym makiem, ale także inne rogale czy wypieki. Dowiecie się również z mojego bardzo starego przepisu jak zr
Komentarze:

Anna Rissmann: Czy zamiast migdałów można użyć orzechów (uczulenie na migdały) ?
Robs: Pomijając już te wspaniałe pyszności należy docenić Pani czystą dykcję i poprawną polszczyznę,miód dla podniebienia i dla uszu,pozdrawiam serdecznie?
Karina Blimel: Dorotko! Zrobiłam je!! Robiłam 2 dni, wszystko jak należy. Wiesz jakie wyszły? Przepyszne, idealne, jestem z nich tak cholernie dumna..! Dziękuję Ci za ten przepis, będzie u mnie królował i właśnie wprowadzam coroczną tradycje pieczenia rogali ??
Adam Wroblewski: Wielkie dzieki za ten przepis, robi to pani i profesjonalnie i pieknie. Az sie chce piec i smakowac.
Jo Pa: Czy ciasto nie "obrazi sie" gdy zamiast 12 godzin poczeka na mnie 18 godzin?
Pozdrawiam
i dziękuję za odpowiedź ?
Joanna
Eli G55: Pani Dorotko, uwielbiam Pani kanał i Pani przepisy. Przekazuje to Pami w bardzo sympatyczny sposób. Dziękuję Elisabeth
Bo?ena Bru?dzi?ska: Witam
Czy ciasto może być w lodówce więcej niż 12 godzin ?
Pozdrawiam
ma?gorzata just: Trochę pracy ? to są dwa dni tyrania ?
Bo?ena Bru?dzi?ska: Przepyszne rogale, dużo pracy ale naprawdę warto.Polecam
Ko mo: skąd ten dyspenser do folii spożywczej?
Mateusz: Dzień dobry!
Mam pytanie, ile mniej więcej rogali wychodzi z tego przepisu? ?
Joanna Rudzka: Przygotowywałam się psychicznie do zrobienia takich rogali przez dwa lata. W końcu zrobilam. Okazuje się, że jest to dużo prostsze niż wygląda. Oczywiście, olbrzymią pomocą byl ten film, bardzo przejrzysty, czulam się poprowadzona od początku do końca. Rogale bajeczne. Nie przepadam za makiem ale tutaj po prostu zachwyca smakiem? Dzis robię w formie strucli makowej, zobaczymy co wyjdzie? Bardzo dziękuję za przepis, życzę wszystkim Wesołych Świąt i odwagi, przepis jest super?☃️?
Martin Matrini: Jest jak mówisz ?a ja też jeszcze kiedyś sprawdzałem te najlepsze i najdroższe piekarnie bio co są (niemcy, francja, holandia, polska ale to nie ma już sensu bo widze że tam wszędzie produkowane są odpady co bym tym zwierząt nawet nie karmił, ludzie puchną a nie wiedzą z czego??ja od 10 lat pieke wszystko sam, chlebek na zakwasie, bagietki bulki itd smak i zapach jest nie ziemski, pamiętam kiedyś za dziecka jak piekarnie jeszcze miały piece na drewno to pieczywo też takie było że ludzie 20km pokonywali żeby tam chlebek kupić, ta jakość tego pieczwa już nie wróci nawet jak by sie zapłaciło za chleb 15 Euro, a z jakiej firmy masz tą patelnie? pozdrawiam, jesteś perfekcjonistką i wszystkie Twoje przepisy są super ?
Patryk Dziuba: Nie chciałaby Pani założyć cukierni swojej?
Miroslawa Piekarzewska: Witam. Dorotko te rogale u mnie w mini wydaniu czyli miałam 28 szt. Rowaliłam wszystkich którzy próbowali. Niektóre dzieliłam nawet na trzy części, aby obdzielić choć kawałeczkiem tych których lubię. Pozdrawiam Mirka
Ania WG: Jestem urodzoną poznanianką i całe moje życie uwielbiam rogale marcińskie. Jednak od paru lat są one coraz gorsze. 2 miesiące temu zrobiłam te i moje serce wróciło do dzieciństwa. Dzisiaj robię je znów i na samą myśl się uśmiecham. Cudowne dziękuję z ten przepis
kulinarne przygody: Jestem rodowitą poznanianką od 69 lat i doskonale pamiętam Rogale swietomarcinskie, niestety żadne obecnie Rogale nie mają tego niebiańskiego smaku sprzed lat.
Gra?yna67: Witam Cię Dorotko, robiłam to ciasto półfrancuskie z Twojego przepisu na świderki z masą makową, za pierwszym razem trochę wyszedł prostokąt i nawet mi trochę ciasto pękło, teraz za drugim razem idealnie kwadrat i ani jednego przetarcia ,dziękuję za ten przepis, bo ciasto jest super.Pozdrawiam ❤
Aleksandra Pietkun: ?
Menu Dorotki: Jaki jest koszt jednego rogala przygotowanego na tym filmie? Wiele osób mnie o to spytało i widzę, że dyskusja toczy się również na ten temat w komentarzach pod filmem. Otóż policzyłam bardzo dokładnie, ponieważ zachowałam paragony. (dla potomnych są to ceny z listopada 2022 roku ;-) Koszt składników potrzebnych do stworzenia takiego rogala wraz z energią pochłoniętą przez płytę indukcyjną, piekarnik i lodówkę to dokładnie 4,20 zł. Tak dokładnie 4 złote polskie i 20 groszy!!! Oczywiście przy prowadzeniu działalności gospodarczej takiej jak cukiernia należy doliczyć ZUS za pracowników, koszt podatków, marketing, logistyka, podatek za powierzchnię, wynajmowanie, amortyzację urządzeń no i marżę. Napiszczie prosze swoje zdanie na ten temat. Zapraszam do dyskusji.
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=HDUwhlAT2q4