Uszka z farszem z pieczarek i tajnym składnikiem. Jak je lepić, mrozić i przechowywać. MENU Dorotki. - Menu Dorotki


Co zamiast leśnych grzybów? Przepis jak zrobić pyszne uszka z doskonałym farszem z pieczarek. Co dodać do farszu aby był smaczny i się nie rozsypywał podczas sklejania uszek. Jak zrobić delikatne i elastyczne ciasto na uszka? Jak lepić uszka? Jak je gotow
Komentarze:

Ola K: Dziękuję bardzo za super przepis
Magda Magda: Właśnie zrobiłam ?są pyszne i wyraziste w smaku. Do farszu dodałam troszeczkę włoszczyzny . Wyszło świetnie . serek mascarpone pasuje idealnie .
Lidia Wójcik: Pychotka. Taka młoda a taka doskonała w kuchni. Zdrowych i Wesołych Świąt życzę.
Aneta Atenowska: Dziękuję za wspaniały przekaz i cenne porady ?... Idąc krok po kroku razem z Dorotką każdy jest w stanie zrobić te przepyszne uszka... Nawet ja z niesprawnym palcem wskazującym od razu wzięłam się za podwójną porcję i każde kolejne uszko lepiło mi się coraz łatwiej i każde wychodziło coraz ładniejsze ? Pierwsze 20 sztuk zostało pochłonięte na degustacje przez Męża ?, który stwierdził, że lepszych nie jadł ? Dodam, że farsz przygotowałam wieczorem poprzedniego dnia i poszłam na łatwiznę, bo pieczarki tylko umyłam i przed smażeniem starłam na drobnych oczkach, tak że nie musiałam ich już siekać. Po dodaniu zeszklonej cebuli, mascarpone farsz miał idealną konsystencję i przy pomocy miarki małej łyżeczki formowałam sobie jednakowej wielkości kulki. Rzeczywiście przygotowanie wcześniej tych kuleczek farszu, podzielenie ciasta na małe porcje, wykrojenie radełkiem kwadratów usprawniło lepienie, gdyż ciasto nie miało kiedy obsychać i naprawdę cudownie sie z nim pracowało... Każdą porcję uszek od razu gotowałam i układałam na desce, po czym przygotowałam do mrożenia. Zeszło mi na to pół dnia pracy z drobnymi przerwami ? ale smak tych uszek na Wigilię jest tego wart ?
Dorotko... ja też miałam problem z górnym rantem deski - stolnicy, który ograniczał mi wałkowanie, więc go po prostu zdemontowałam, tzn. mój Mąż go potraktował delikatnie młotkiem, dzięki czemu stolnica spełnia swoją funkcję zdecydowanie lepiej ?
Przy okazji życzę wszystkiego co najlepsze na Święta i Nowy Rok!
Wanda Polo: Czy pieczarki można zetrzeć
Szatynka: Czy taki farsz można również wykorzystać do pasztecików z ciasta francuskiego? :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wskazówki.
A.K: Super przepis ,mam nadzieję ,że mi wyjdą ;-), jeszcze pytanie o dozownik do foli ,gdzie można taki zakupić ,jakiś link może Pani podesłać? Wesołych Świąt :-)
Urszula Druchok: Przepis na farsz rewelacyjny. Ciasto robię tak samo. Dziękuję i wesołych Świąt.
Urszula Druchok: Pani Doroto, potrzebuję przepisów na jesiotra. Może coś, kiedyś...
EWA Wi?niewska: Ciasto rewelacja ale farsz trochę skopałam , oczywiście masło było kupione ale nie sprawdziłam oczy wcześniej ?
Jadwiga Szumilak: Pani Dorotko czy do grzybów leśnych można dodać serek mascarpone?
Ma FiA: A gdzie dostane takie opakowanie z obcinaczem do folii spożywczej???
Rewelacja
Klosz: Pyszny farsz i ciasto świetnie współpracujące. Dziękuję Dorotko!! Twój przepis jutro zagości na stole. ?‍??
Dana: Pani Doroto, uszka wrzucilam i do barszczu, i do grzybowej. Wszyscy bylismy zachwyceni! Moje dzieci ciagle dobieraly. Podzielilam sie polową z moją mamą, powiedziala ze nigdy nie jadla tak pysznych uszek, ze przebiły wszystko! Bardzo pani dziekuje za tak cudny przepis ??
Ania ?ach: Wspaniały przepis na uszka jeszcze nigdy takich nie jadłam wszyscy byli zachwyceni??????❤❤❤❤❤
Agata Prorok: Moje pierwsze uszka i pierogi wg Pani przepisu wyszły przepyszne, wszystkim smakowały. Dziękuję ?
Detka: Uszka pyszne, wszystkim smakowały. Natomiast na taką porcję farszu musiałam zrobić 2x tyle ciasta.
Barbara Siedlaczek: Właśnie skończyłam robić pierwsze w moim życiu uszka. Wyszły smaczne i piękne. Rewelacja. Pani Dorotko, jest pani wielka! Dziękuję za tak fachowy instruktaż. Muszę dodać, że jestem rocznik 1960! A uszek nigdy nie robiłam, bo na Śląsku to nie jest bardzo popularna potrawa. Jestem z siebie bardzo dumna. Nauczyłam też całą rodzinę robić pizzę wg pani Dorotki. Robią ją moje wnuki i wnuczki w wieku od 8 do 11 lat. Pani Dorotko, chyba będziemy wszystkie pani przepisy wypróbowywać po kolei. Jeszcze raz dziękuję!
Agnieszka Barczyk: Przepis super. Robiłam na Święta. Wyszły przepyszne.
Emilia Kuch: Jaka jest ważność uszek zamrożonych?
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=KhJWxmy1XEg