Zawijaki makowe to taki makowiec w plasterkach. Przepis na drożdżowe zawijańce z makiem MENU Dorotki - Menu Dorotki
Makowiec wasterkach z dużą ilością maku. Jeżeli nie macie czasu, ochoty ani umiejętności aby zrobić tradycyjnego makowca, polecam Wam przepis na drożdżowe ciastka z makiem. Znane przez wielu też jako ślimaczki makowe. Zawijaki makowe robi się szybciej niż
Komentarze:
saschia17: Proponuję nazwę "makowczyki" :) Przepis ciekawy.
Aldona Jesionowska: Czy będą rownie smaczne jeżeli zrobimy je wcześniej i zamrozimy?
Constantin: Jak nazywa sie to danie? To oczywiście są... śli-MAKI (wymawiane z delikatną przerwą pomiędzy sylabami) :-)
kariko: Proponuję nazwę makówki - skrót od makowe drożdżówki ;) Pozdrawiam :)
Ritaaa_ilyy: ja bym chyba nazwała ślimaczki makowe
Damian Wieczorek: W krajach anglojęzycznych jest coś podobnego - cinnamon rolls. W Polsce chyba mówimy na to cynamonki, więc może maczki?
Dominik Ma?y: Ślimaczki
Maria Rzesiowska: Q11
Ewa Kirchner: Ślimaki ???
Elzbieta Wischniewski: Dziękuję Pani Dorotko za świetny przepis ??❤️
Jak dla mnie to na początku wyglądają jak ślimaki ? po przekrojeniu to faktycznie jak Pani powiedziała :” zebra” ?
Przepis zapisany … wszystkie Pani przepisy mam zapisane i korzystam z nich ?❤️
Pozdrawiam serdecznie ❤️❤️?
Jak dla mnie to na początku wyglądają jak ślimaki ? po przekrojeniu to faktycznie jak Pani powiedziała :” zebra” ?
Przepis zapisany … wszystkie Pani przepisy mam zapisane i korzystam z nich ?❤️
Pozdrawiam serdecznie ❤️❤️?
Teresa nr1: Dziękuję za zawiojaski zapisałam i chodzi mi o ciasto żeby było pulchne pozdrawiam ?☘️❤️
Krystyna Sliwa: Dziękuję miła kuchareczko Dorotko.Świetne zawijane bułeczki.z kwaśniutkim lukren?
lola wiola: Dorotko mam biały mak . Czy z niego też będą dobre plasterki makowe a jak tak to czy przepis zastosować ten sam co do czarnego maku.
Katharina Rook: Pozdrawiam z Duisburga?
Ślimakòwki??
Ślimakòwki??
emerytka 100: Na Śląsku Opolskim mówi się śliszki.
Czeslawa Zdyb: Dzień dobry,mam ochotę na Pani zawijaki ale w domu mam cukrzyka chce zastąpić zwykły cukier biały ,ksylikpnem z brzozy jakie nam dodać proporcje ???,będę bardzo wdzięczna ,dziękuję za wspaniałe przepisy ,pozdrawiam z Wroclawia
Teresa Borcz: Dziękuje bardzo Dorotko.Wszystkiego najlepszego w Nowym 2023 Roku!
Ma?gorzata Protasiuk: Piękne ślimaczki. Jakiego malaksera Pani używa?
Marcin Szlachta: Ślimaczki makowe ?
Wladek Wladek: Czy można użyć gotowej masy makowej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=xLjskjtbow8