Laktoza co z nią nie tak? - Aerofitnessblog


Dzisiejszy odcinek dotyczy laktozy. Czy słusznie jest uważana za szkodliwą i jak wygląda sytuacja z jej trawieniem? Sponsorem produktów pokazanych w nagraniu jest sklep internetowy BioIndygo Kod rabatowy dla widzów: Aero5 Suba możesz dać tutaj: Zajr
Komentarze:

KaMa: Kuba, a jogurty naturalne, maślanka, kefir? Wiem, wiem, to nabiał, czyli też i to wyeliminować? Słyszałam, że kefir można bo to nie jest już mleko. Jak to jest?
mariola: super odcinek, czytasz w moich myślach! ostatnio zaczęłam interesować się nabiałem i jego wpływem na nasz organizm. czuję jednak niedosyt, ponieważ nie powiedziałeś nic na temat mleka bez laktozy (rozumiem ze takiego też nie powinniśmy pić?). a co w takim razie z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim lub twarogiem, których głównym składnikiem jest mleko? powinniśmy też unikać tych produktów? czy nie lepiej będzie zastąpić mleko krowie np mlekiem ryżowym? chciałabym Cię też prosić o odcinek nt pszenicy, zboża i otrębów. czytałam że np. pszenica jest be bo gluten ale już np mąka żytnia to jest ok. I otręby, dobre dla zdrowia czy nie?
trochę tego wyszło :) piszę to wszystko po prostu dlatego, bo jesteś dla mnie autorytetem w dziedzinie zdrowie/fitness i Twoje zdanie się liczy. nagrywaj jak najwięcej!
AngelDark900: Od mleka z laktozą miałam wieczny problem z cerą, niestety trądzik i to nie w wieku nastoletnim. Odstawienie poprawiło cerę o 180 stopni. Drobiu też nie jem.
TheSylwusia1984: A to nie jest wina kazeiny ? Białka w mleku ?
Abcde Zxyz: Fajne rzeczy, tylko zazwyczaj takie rzeczy są dość drogie niestety.
Abcde Zxyz: Z tego co mówią badania, Europejczycy w ponad 90% populacji przyswajają laktozę w wyniku setek lat hodowli wielu zwierząt choćby na mleko. Nawet jest do tego jakiś specjalny gen. Amerykanie podobno mleka nie mogą pić bo odcięli się blisko 300 lat temu przez co nie wykształcili tej możliwości. Nie wiem na ile to prawda, a ile jakaś papka medialna. Faktem jest jednak, że lubię mleko i nie mam z nim problemów. Ze 2 szklanki mleka spokojnie zaspokaja mój głód na kilka godzin.
Magda Jaskiewicz: Kuba, skądTy masztaką dużą wiedzę w temacie? Sam czytasz i grzebiesz w artykułach czy to kwestia edukacji? Super film.Dzięki!
przomsik: z tą kaszą niepaloną to trochu nieaktualny jesteś, nawet w biedronce można ją kupić ;)
Mery c ndnoi: w takim razie nie spożywać nabiału W OGÓLE czy po prostu go ograniczyć?
Adrian Chy?ek: a jak się pozbyć galaktozy - skoro jest to nijaka cząsteczka z którą organizm nie ma co zrobić?
Pola Polacca: krótko i prosto. więcej takich filmow! są bardzo przydatne:)
Karolina Za: A jajka jeść?
osator86: dlaczego nie nawiiazales do zdroowszych produktow mlecznych typu mleko migdalowe,kokosowe.
Adrian Chy?ek: no ale jeśli się już odłożyła to ćwieczenia nie pomoga?
P Daisy: A ja sie ostatnio dowiedzialam ze mam alergie na laktoze. Teraz kupuje lacto free bo barfzo lubie nabial i nie potrafie jeszcze wykreslic go z jadlospisu zupelnie. Jak mozna pozbyc sie odlozonej juz galaktozy z tych "roznych" miejsc? i czy w ogole sie da?
Natalia Jot.: Co byś zaproponowal kobiecie na redukcji która udaje się na pieszą pielgrzymkę i musi żyć przez 11 dni na suchym prowiancie? ;)
Beata Mi?kiewicz: ale pan jest sympatyczny :)
skalar13: Super odcinek. A co z mlekiem sojowym to też dobra alternatywa? a co z żółtymi serami? ogólnie dobry kanał czekam zawsze na nowy odcinek :-)
Kamila Kardis: Mądrego to i miło posłuchać :)
Pozdrawiam serdecznie :)))
Milosz Szczucki: Dzień dobry Panie Kubo, na początek chciałbym pogratulować Panu ogromnej i rzetelnej wiedzy. Mam do pana kilka pytań. Po pierwsze skoro geny pochodzące z mitochondriów dzielimy po matce to dziedziczymy po niej również "jakość" tego metabolizmu ? Następnie czy po intensywnym treningu zalecane jest korzystanie z sauny - ponieważ czesto badania są sprzeczne. A na koniec dlaczego ziemniaki mają najwyższy indeks sytości chociaż są węglowodanami - chodzi mi o wydzielanie peptydu YY. Dziękuje i serdecznie pozdrawiam.
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=FzzqyWOGeDI