Domowa szynka z szynkowaru. Jak przyprawić mięso, jak długo peklować i parzyć szynkę? MENU Dorotki - Menu Dorotki
Szynkowar. Jak go używać i czy warto mieć w swojej kuchni. Jak przygotowuje się najlepszą domową szynkę lepszą niż ze sklepu. Zapraszam Was na przepis jak zrobić samemu domową wędlinę. Co zrobić aby szynka z szynkowaru (szynkowara bo obie formy są pop
Komentarze:
Roman Obonski: Lubię i robię mięsiwa z szynkowaru , może to nie jest to co z wędzarni, ale mieszkając w mieście nie ma innego wyjścia. Specjalnie nawet zaopatrzyłem się w wagę jubilerską, co się bardzo przydaje. Przeholowanie z przyprawami może doprowadzić do zniszczenia wędliny. Sól peklujaca przeważnie używam , no chyba że właśnie potem będę obrabiał w wysokiej temperaturze.
Jolanta Sorek: Serdecznie witam Pani Dorotko dziękuję za tak obszerne wspaniałe przekazanie wiedzy odnośnie peklowania szynki mam dwa szynkowary nie będę się już bała ich używać po tak obszernej i ważnych informacjach od Pani .Mam serdeczną prośbę Czy mogłaby Pani podać nam z dostępnych soli peklujących która by była najlepsza byłabym bardzo wdzięczna Z wyrazami szacunku Jolanta
J: Dorotka ? pozdawiam z Chicago.
Kto tam: Super❤❤❤❤❤❤
chaladziatko: Trochę się chyba nie zapeklowała w jednym miejscu, ja do peklowania daję trochę więcej soli, ok. 30 g na kilogram w stosunku 60% peklosoli do 40% zwykłej, i pekluję 7-10 dni, wychodzi bardzo dobra. Ale ten manewr z suszeniem w piekarniku muszę zastosować, pozdrawiam.
Malgorzata Chruscielewska: ❤❤❤Dzięki za przepis. Skorzystam na pewno.
Eulalia Bi?da: Swieta tuz tuz kazdy pomysl na cos swojskiego jest pomocny.Pozdrawiam.Pani Dorotko prosze o przepis na dobre pierogi z kapusta i grzybami.?❤❤??
Dariusz Szumniak: ? dzień dobry Dorotko mniam mniam ?
Joanna Jaremek: Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobie napewno. Mam szynkowar I nie raz robiłam wędliny. Pozdrawiam serdecznie ?❤️
Tomasz Brz?czyszczykiewicz: My z szynkowara uwielbiamy wariacje, dodajemy jakieś warzywa, paprykę, ogórka, kombinujemy z każdym rodzajem mięsa. Polecam :) Szynkę kupujemy niestety wędzoną na drzewie wiśniowym od lokalnego masarza, nie potrafimy takiej sami zrobić.
Zofia Scigala: Dzień dobry p.Dorotko i dziękuję za przepis ❤?
Marek U: Dzień dobry Pani Dorotko mam takie pytanie czy można taką szyneczkę póżniej podwędzić ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
justynia95: Niedługo święta, zatem byłabym wdzięczna, gdyby pokazała Pani jak zrobic krok po kroku choinkę z wykorzystaniem foremek wiltona :)
Piotr Kowalski: ✋?
Krystyna Urbaniec: Hejka Dorotko ratuj dlaczego woreczek mi pękł u gory
Jurassic_Coast: Lepiej mi sie tu oglada niz w TV
Gosia Z: Robie wędliny w szynkowarze od kilku lat, nie używam soli peklowej. Leżą w lodowce tydzień i nic sie z wędlinami nie dzieje, w przeciwieństwie do sklepowych nafaszerowanych chemią, które po 2-3 dniach robia sie oślizgłe
Katarzyna Andrzejczak: ??????
Justyna: Super przepis ❤❤❤pozdrawiam serdecznie ❤❤❤❤
Elzbieta Wischniewski: Pani Dorotko, dziękuję za przepis ??❤️?
Teraz mogę zrobić sama domową szynkę ?
Pozdrawiam serdecznie ?
Teraz mogę zrobić sama domową szynkę ?
Pozdrawiam serdecznie ?
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=XWM2mTF26xk