HAUSKYJZA śląska klasyka serowa o zapachu starych skarpet - Niklaus Pieron
➨ Zostaw subskrypcję i bądź na bieżąco! ➨ Hot foteczki na Insta ➨ Fejsbuk ➨ Tutaj są streamy ➨ Twiter vel X ➨ Discord ➨ A to mój Tłiter ➨ Sprzęt komputerowy od Endorfy #śląsk #gotowanie #ser
Komentarze:
@lastwhisper7487: Właśnie zrobiony z pół kg twarogu ale tego dużo wyszło ? można to mrozić? Bo chyba się zepsuje to jest ilość nie do przerobienia ?
@qkupanda8022: Pamiętam z dzieciństwa robiony u mnie czasami "serek zgliwiały", a było to "centrum Zagłębia" :) Wszystko tak samo tylko bez sody, z jakiem (może i z samym żółtkiem, jak tutaj piszą?), na patelni, z dużą ilością kminku. Pamiętam do dziś ten charakterystyczny i dobry smak (mimo iż byłem wybrednym dzieckiem). Zapach był po zbliżeniu nosa ale nie w całym domu - może się po prostu więcej wietrzyło :) Aha, nie było opcji, żeby zastygł, bo był tak dobry na ciepło, że od razy schodził, jak jajecznica.
@mastermaly1: ser smazony Wielkopolski!!
@Lobelt19: Moja mama dalej to robi a jest z Wrocławia. Jej mama z lwowa.
@notoNewWorldOrder: Dobry, w Siemianowicach hauskejza można kupić do teraz. Smakuje jak nic? ale po kilku dniach w doma nabiero smaku. Jo mieszkom na zielony wyspie i robia hauskejza som w doma. Pozdro smakosze☘️
@slaska.kronika: To sztinkerkejza mówiąc po polsku.
@jabis64: Ja z Wielkopolski, babcia mi robiła ,robię i ja wg starego przepisu różnica taka bez sody czekam cierpliwie ,,żóltko no i tylko odrobina soli.
@zyzo99: Zostawiasz serek na parapecie k.grzejnika,tak ze 2tyg.jak już żółty i zgliwialy j capi,to na patelnię i kminek ))
@Creat1vPL: Aż musiałem pójść do sąsiada, żeby mi to przetlumaczyl...
Serio!
Jakde na Warmię, nic nie rozumiem
Na Karpaty, nic nie rozumiem...
Śląsk ni cholery
Zgorzelec to samo...
Podlasie to magia
Mazury też...
Kur... jeden kraj jeden język, a ja swoich nie rozumiem...
Serio!
Jakde na Warmię, nic nie rozumiem
Na Karpaty, nic nie rozumiem...
Śląsk ni cholery
Zgorzelec to samo...
Podlasie to magia
Mazury też...
Kur... jeden kraj jeden język, a ja swoich nie rozumiem...
@ragnarbrodaty1963: Kciuk w góre leci ;)
@Gierosx: Pierunie, szmak musi być dobry, a czy forszmak to cztery smaki?
@biankaokorska1286: Niklaus jo sie zrobilach ten ser?pychotka
Dzięki za przepis
Dzięki za przepis
@Krem06wka: Jeny jaka nostalgia... Pamiętam jak mój szef, w cukierni ze świeżego twarogu i sody robił taką breje ,i stawiał na piec a rano przed pracą to zasmażał i zabierał do góry. Piękne czasy.
@ViCouz: Pamiętam, twaróg gliwiał kilka dni, ale i tak trochę sodki babcia dodawała. Smacznie i przyjemnie słuchać ślonski godki
@asterixasterix9987: Nigdy w życiu bym nie zjadł ta sperma.
@reemearabblaczka2643: U nas mówiono na to "zgliwialec". Ser musiał być przesuszony i codziennie mieszany, żeby się nie zepsuł. Śmierdzi okrutnie, smakuje nieziemsko
@ulciaulcia: ?
@balcerzaq: ejj tam - olomoucke tvaruzky, abo Stinking Bishop - to je.ie... hauskyjza jest OK ser zgliwialy w poznanskiem - to inna rzecz jednak...
@anemarie5554: Ja go robiłam, choć w 100% jestem Warszawianką od urodzenia. Przepis znajduje się w książce "Kuchnia polska" pod nazwą ser zgliwiały.
Prawdziwy tłusty twaróg ma konsystencję masła i obecnie w stolicy jest właściwie nieosiągalny. No chyba, że na jakimś bazarku, ale straciłam dawne kontakty. Pozdrawiam.
Prawdziwy tłusty twaróg ma konsystencję masła i obecnie w stolicy jest właściwie nieosiągalny. No chyba, że na jakimś bazarku, ale straciłam dawne kontakty. Pozdrawiam.
@anitamarkiewicz8542: Aleś ty chłopaku jest cudny, że aż się do ciebie zasubskrybowałam! ? ps. a ser ma być "zgliwiały" ;)
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=No19rdllEzI