Karol zdradza, jak smażyć steki z wołowiny BLACK ANGUS | Karol Okrasa & Kuchnia Lidl - KuchniaLidla.pl


Chcesz dowiedzieć się jak przygotować wołowinę black angus? Obejrzyj najnowszy odcinek i zobacz jak Karol przygotowuje steki z rostbefu, antrykotu i udźca z tego niesamowicie delikatnego mięsa. Poznaj podstawowe zasady przygotowania idealnego steka i spró
Komentarze:

@harrypotter6796: weźcie następnym razem kogoś z większą wiedzą, steka powinno się osuszyć przed wrzuceniem na patelnię, nie trzeba go wyjmować też wcześniej by nabierał temperatury otoczenia, smażąc w oparciu o uzyskanie danej temperatury dajcie mu termometr, bo inaczej to będzie loteria, ani powtarzalności ani pewności, że trafi się z założonym wysmażeniem, brak przyprawiania steka przed smażeniem bo przyprawy się spalą to zabobon, po smażeniu też zamiast wyrzucić steka na talerz lepiej dać go na kratkę do odpoczynku. wyjaśniany już setki razy, chcąc tworzyć profesjonalny kanał o kuchni podstawy trzeba znać...
@Dzidekification: Mistrzu patelni, przyrzadzone steki w sposob wyborny i tak jak pan Bog nakazal. Uwielbiam podane z chrzanem i lampka czerwonego wina. Dzieki za szerzenie kultury kulinarnej ❤
@wampir66: "Jak chcesz zjeść steka dobrego" To musimy zapłacić więcej xD

Polecam kanał GugaFoods - koleś sypie przyprawy od razu, robi tzw. DryAge, nie wygląda to niejadalnie i nie wygląda żeby się cokolwiek tam przypalało xD
@Majkelforall-yt9mx: Ciekawe co na to filozof stek bzduuuur?
@zygmuntzamos6039: Lubię cię oglądać, ale smarowanie takiego mięsa śmierdzącą oliwą to duży błąd. Żaden olej nie nadaje się do smażenia.
@JacekBajacek: Idealny przepis na totalną porażkę.
Wyjęcie z lodówki przetrwałem
Oliwa - no niech będzie
Brak soli - kwestia gustu
Spalenie pieprzu - Stek Bzdur
Nieobracanie podczas smażenia to już za wiele. Porzuciłem dalsze oglądanie.
@raptusek100: Jedyny kucharz który w końcu to powiedzial -najlepiej zero pieprzu i soli przy smażeniu. Można sobie później przyprawić. Pozatym warto tez zwrócić uwagę na grubość mięsa. Niektórzy po obsmażeniu grubsze steki wkładają później do piekarnika na kilka minut, Steka przy przekładaniu na patelni nie wolno kluć żadnym nożem czy widelcem. Przekładać jak pan Okrasa przekłada.
No i steki właśnie musza "odpocząć" bo ciśnienie wody w komórkach miesa gdyby je pokroić spowoduje, ze wszystkie soki wypłyną. Dla mnie najlepszy stek to ribeye z sosem 4 pieprze, albo sosem roquefort ;-) Pozdrawiam.
@Zuber-np9eg: Chciałbym zobaczyć degustacje steka z udźca, bo wydaje mi sie ze w takiej formie jest nie jadalny
@mssss85: Ale bzdury a spaliles kiedys pieprz na steku ? no i oczywiscie smazenie na oko . Tak ciezko termometrem zmierzyc jaka temperatura wewnatrz ? Kolejny mit nie ruszanie miesa po polozeniu.. ekm szkoda gadac inni juz i tak w komentarzach wypunktowali reszte niedociagniec.
@rafalkalinski: Nie wiem ale chyba to są stare poglądy na smażenie steków @stek bzdur już wyjaśni pana Okrasę. Oczywiście uwielbiam pana ale tu myślę że można polemizować. Pozdrawiam Pana
@CZACHA88_: Angus? ???Szkocja ????????
Myślałem, że Angus Young z AC ⚡ DC ? który też jest Szkotem...
For those about to rock ???
@pawelaryjczyk6838: Zatamujcie moj ślinotok!!
@kamilwader1837: Oj Karol ale głupoty gadasz xd
@maciejkiet7653: Wyśmienicie to wygląda. Muszę spróbować tak zrobić. Widziałem, że w dyskontach też sprzedają mięso wołowe na steki
@AthunderStorm: Na stekach się nie znam, ale Pana Karola uwielbiam ? ?
@BdzWamiCisnalZzz: Dokładnie stek bzdur, już ma mnóstwo ale i jak zacząłem robić steki jego sposobem zaczęły wychodzić
@dasabroo7287: A ja sie pytam ...Gdzie jest kolendra albo sok z cytryny?
@krolak93: Udziec nie nadaje się na steka. Będzie twardy i gumowy. Miłego żucia :D
@exclusivetown: Łapa w dół za smazenie udźca ?
@scobikpoznan: Karol: ja lubię Twoje przepisy, ale weź Ty idź się wstydź w tym przypadku...
@1:30 z przykrością patrzę, jak żałośnie cienkie są te "steki".
@2:31 i przez ten czas jego temperatura wzrosła z 4stC do 12; do temperatury pokojowej potrzebujesz półtora godziny. Zmierz, sprawdź, zanim zaczniesz polemizować.
@3:01 tak, jak masz zbyt gorącą patelnię - spali CI się pieprz - o ile jest sucha. Jak jest minimalna warstwa tłuszczu na dnie - no, postaraj się i spal pieprz :-) Zresztą: dodałeś zaraz zwykłe, nieklarowane masło; jak ktoś lubi spaleniznę.. ;-) Naprawdę, da się wzorowego steka usmażyć na oliwie z oliwek, poniżej 180stC, bez narażania się na nitrozaminy i bez trucia się i niszczenia męskości olejem rzepakowym...
@7:40 tak, soki z mięsa obrzydzają tych, którzy nie mają pojęcia o technologii żywności. A wypływają, jak stek był smażony 'za ostro', za szybko. Da się odpocząć steka (odpowiedniej grubości i odpowiednio smażonego - (no, może nie blue i rare) tak, żeby ani kropelka nie została na talerzu.
@8:20 odwracamy 17 razy. Albo tyle, ile nam potrzebne. Crust się i tak utworzy, a jak chcesz mieć równomiernie wysmażony stek, bez wyraźnie odcinającego się od reszty objętości szarego brzegu (tak, przy tak nikłej grubości, to tego prawie nie będzie widać :-P) - to obracaj często, żeby równomiernie dostarczać ciepło!
@9:00 ładne szatkowanie, szacun
@9:54 Weź, jest z lidla ?
@10:29 piękna, szara otoczka mocno wysmażonego, za szybko smażonego steka. A w środku - medium rare. Ja lubię, ale żony tym już nie skarmisz.
@11:05 : A szczególnie wtedy, jak obejrzycie Gugę, SVE, Pitmaster-a X, StekBzdur, Praktyka, Almazan Kitchen, popróbujecie samodzielnie, zmarnujecie parę kawałków mięsa na mnie i bardzie udane eksperymenty i przestaniecie stosować się do bzdurnych porad typu "smaż po minucie na stronę" albo "naciśnij paluszkiem i porównaj z opuszkiem".
Żeliwo, _TERMOMETR_, dobry tłuszcz (jak już musisz na supergorącym - to łój wołowy) - Twoim przyjacielem. Steka nie da się sp*lić, o ile nie słucha się takich speców.
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=wYuC7D2oUwE