Wysokobiałkowy szał: kolejna moda czy zdrowy trend? - Kasia Gandor


Hej ho, zapraszam na seans! Dzisiejszy temat: białeczko Jeśli oprócz super masy mięśniowej, interesuje was też np. superszybki światłowód, to daję znać, że dokładnie taki oferuje partner tego filmu, czyliay. Światłowód aż do 8 gigabitów na sekundę już
Komentarze:

@vardashian: Kasia jak zawsze w formie <3

Ostatnimi czasy trochę więcej ćwiczę i w diecie prawie wegetariańskiej (mięso to może maksymalnie 5% tego co zjadam, nie chce mi się liczyć ile kilka plasterków szynki stanowi jaki % przy kaloryczności około 3,5k kcal) udaje mi się utrzymać podaż białka w okolicach 100-130 g bez produktów wysokobiałkowych. No dobra dziś zjadłem mały skyr :)
Pomimo dużej kaloryczności ważę niecałe siemsiąt kilo, ale dużo i szybko chodzę (nawiązanie do wcześniejszego filmu)
@b_krasowicz: Ale to AI mocno zbędne ?
@bladadupa8774: mięso nie jest pełne antyoksydantów?
P,s, kolagen typu gotowane kurze łapki są białkowo łatwo czy trudnoprzyswajalne?
@Aleksandra-lh3ym: Kiedyś myślałam że żeby mieć białko to trzeba jeść kurczaka.. Teraz wiem że skyr z owockami albo serek wiejski z jakimś pysznym warzywkiem też ma białko i to całą kupę ;) fajnie ze dużo się o tym mówi i że jest coraz więcej alternatyw
@MaacAbra: Dzięki Kasiu za potrzebny odcinek!
Ale ale - zabrakło trochę głębszej autopsji;) produktów wysokobiałkowych i właśnie opisania w jaki sposób i jakimi składnikami producenci uzyskują zwiększoną zawartość białka w tychże. Często może się okazać, że najzdrowiej i najtaniej jest dorzucić do zwykłego serka wiejskiego łyżkę białka o neutralnym smaku o sprawdzonej jakości niż kupowanie jego wersji „wzmocnionej”…
@WioletaWioleta-t5f: Ja na diecie 1500 kalorii musze kombinować zeby miec 70-80g…
@igorras-ff7oe: Produkty wysokobialkowe sa czesto po prostu smaczniejsze. Np. Mullermilch, serki. Taka jest opinia mojego kumpla suchoklatesa.
@xsnakexx100: Jak miałem 16 lat i zaczynałem się bawić w jakieś tam budowanie mięśni, zacząłem sobie robić "szejki" z wody i żelatyny, bo przeczytałem na opakowaniu, że ma dużo białka xd. Na szczęście tak jak mówicie, w diecie miałem już wystarczająco białka z innych źródeł, ale jak mi ktoś po miesiącu powiedział, że białko z żelatyny nie jest zbyt dobre to byłem w szoku xd
@bobekszuwarek8016: A jak się jest na diecie carnivore to 100 gram białka najwyższej jakości uzyska się już zjadając 400g wołowiny.
@medrek666: The best cross-episode EVER
Xoxo!
@disgustedwater: AI na tak dobrym kanale. Załosne.
@AndrzejDunowski: Badania korelacyjne nie udowadniają niczego. Białko mięsne jest zdrowsze od roślinnego.
Białko roślinne idzie razem z węglowodanami a to od nadmiaru węglowodanów chorujemy metabolicznie.
Owsianka ma działanie upośledzające wchłanianie białka.
Białko ani jego nadmiar nie obciąża nerek, to mit.
Produkty wysoko przetworzone jak batony i napoje proteinowe to scam.
@gosiajeee: Ogromny plus tej mody; pacjenci onkologiczni mają smaczne propozycje białkowe i nie są skazani na nutridrinki❤
@chlebsermaslo: Chętnie zobaczyłabym film o odżywkach bialkowych
@kanaoniczym8499: 1:16 Z góry obstawiam, zobaczymy czy się mylę.

0,7g białka na kilogram masy ciała, tak większość białkowych produktów to scam skyr normalny ma wiecej białka niż skyr high protin
@grind18: Większość tych produktów białkowych posiada w składzie białko serwatkowe, więc jeżeli zakładamy, że będziemy spożywać te produkty w domu, albo przygotowywać sobie je na wynos to nie ma sensu ich kupować tylko kupić sobie białko serwatkowe (ok. 150 zł/3kg) i dodawać je do klasycznych produktów typu mleko, jogurt, twaróg, serki itp. wyjdzie znacznie taniej, nawet w porównaniu do kuraka, a te wysokobiałkowe produkty traktować jak coś gdy nie ma innej alternatywy aktualnie w terenie.
Ogólnie samo wyższe spożycie białka, co ku mojemu zawodowi nie zostało tutaj poruszone, WYDATNIE pomaga zrzucić masę gdyż jest bardzo syte, a samo "spalenie" białka wymaga trochę więcej kalorii (w uproszczeniu) niż pozostałe makro.
Ja serdecznie polecam komuś zblendować kostkę twarogu (200g) dodać ze trzy miarki białka serwatkowego (ok 30g biała) i dolać mleka do konsystencji, dobrze napowietrzyć wszystko blenderem, wszystko jakoś da +-500kcal - zobaczycie o której godzinie zjecie następny posiłek... i przy okazji polubicie w końcu twaróg i uwielbicie jego majestat.
I ogólnie: jeżeli ktoś myśli, że schudnie jedząc to samo tylko, że mniej to równie dobrze może marzyć o tym, że rzuci palenie jak postanowi palić 10 fajek zamiast dotychczasowych 20stu. Przebudowanie proporcji makroskładników jest po prostu potrzebne i tutaj właśnie może wkroczyć białko. Alternatywą jest keto - mówię tutaj o odchudzaniu, żeby jakiś filip zaraz nie wyskoczył, że keto to, keto tamto... - wiem to.

W filmie moim zdaniem próbowano przeforsować tezę, że moda na produkty wysokobiałkowe wzięła się z tego, że nagle wszyscy uświadomili sobie, że dostarczają za mało białka - jeżeli przesadziłem to przepraszam, ale takie wrażenie odniosłem. I wielce wątpliwe, że ludzie tak uważają nagle - po prostu postrzegają te produkty jako zdrowsze (albo chociaż mniej szkodliwe) niż ich niebiałkowi starsi bracia co w wielu wypadkach jest prawdą. Oczywiście jak to z modą - będą się pod nią podczepiać producenci, którzy będą robić gunwiane produkty i robić całej klasie produktów wysokobialkowych zły PR, ale to tak ze wszystkim jest więc...
@TajnyPortfelBuffeta: Już rozpalałem klawiaturę ale 9:40 padło dokładnie to co miałem napisać heh. Ps rozwaliła mnie ostatnio szynka HIGH PROTEIN
@nihilistycznyateista: Jest też pewien :magiczny" produkt wegański, który zawiera zarówno te aminokwasy, które są w strączkach, jak i te zbożowe i z produktów roślinnych do białka wzorcowego zbliża się najbardziej. Tym czymś jest komosa ryżowa. ALE znacznie tańszym i prostszym sposobem jest po prostu połączenie ryżu z fasolą (znaczy są inne opcje, ale znajdźcie mi tańszą; możemy przyjąć 6zł za 500g fasoli i 3,2 zł za 400g ryżu, przy czym kupując nie w tych porcjowanych torebkach, a w paczkach kilogramowych wyjdzie jeszcze taniej - w każdym razie pełnowartościowy i syty posiłek 100g fasoli plus 100g ryżu, do czego ja bym dorzucił jeszcze ciut warzyw i przypraw, zamyka się w kwocie 2zł za porcję, dając prawie 24g miałka i pełen zestaw aminokwasów)
@nihilistycznyateista: Damian, CZWARTORZĘDNY, nie czwartorzędowy. Czwartorzędowy odnosi się do epoki geologicznej zwanej czwartorzędem (czyli tej, w której de facto żyjemy współcześnie), a nie tego, że priorytetyzujemy coś w czwartej kolejności. Tobie chodzi o coś w czwartym rzędzie, a nie w czwartorzędzie. Używaj określenia czwartorzędne.

Nie zwrócił bym na to uwagi, gdybyś ten błąd popełnił raz, ale powtarzasz go co trzecie zdanie w pewnym momencie.
@FireMarekPL1: Prosta sprawa. Wszystko z białkiem jest lepsze.
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=BKDFaZ0XFkE