Wysokobiałkowy szał: kolejna moda czy zdrowy trend? - Kasia Gandor
Hej ho, zapraszam na seans! Dzisiejszy temat: białeczko Jeśli oprócz super masy mięśniowej, interesuje was też np. superszybki światłowód, to daję znać, że dokładnie taki oferuje partner tego filmu, czyliay. Światłowód aż do 8 gigabitów na sekundę już
Komentarze:
@vardashian: Kasia jak zawsze w formie <3
Ostatnimi czasy trochę więcej ćwiczę i w diecie prawie wegetariańskiej (mięso to może maksymalnie 5% tego co zjadam, nie chce mi się liczyć ile kilka plasterków szynki stanowi jaki % przy kaloryczności około 3,5k kcal) udaje mi się utrzymać podaż białka w okolicach 100-130 g bez produktów wysokobiałkowych. No dobra dziś zjadłem mały skyr :)
Pomimo dużej kaloryczności ważę niecałe siemsiąt kilo, ale dużo i szybko chodzę (nawiązanie do wcześniejszego filmu)
Ostatnimi czasy trochę więcej ćwiczę i w diecie prawie wegetariańskiej (mięso to może maksymalnie 5% tego co zjadam, nie chce mi się liczyć ile kilka plasterków szynki stanowi jaki % przy kaloryczności około 3,5k kcal) udaje mi się utrzymać podaż białka w okolicach 100-130 g bez produktów wysokobiałkowych. No dobra dziś zjadłem mały skyr :)
Pomimo dużej kaloryczności ważę niecałe siemsiąt kilo, ale dużo i szybko chodzę (nawiązanie do wcześniejszego filmu)
@b_krasowicz: Ale to AI mocno zbędne ?
@bladadupa8774: mięso nie jest pełne antyoksydantów?
P,s, kolagen typu gotowane kurze łapki są białkowo łatwo czy trudnoprzyswajalne?
P,s, kolagen typu gotowane kurze łapki są białkowo łatwo czy trudnoprzyswajalne?
@Aleksandra-lh3ym: Kiedyś myślałam że żeby mieć białko to trzeba jeść kurczaka.. Teraz wiem że skyr z owockami albo serek wiejski z jakimś pysznym warzywkiem też ma białko i to całą kupę ;) fajnie ze dużo się o tym mówi i że jest coraz więcej alternatyw
@MaacAbra: Dzięki Kasiu za potrzebny odcinek!
Ale ale - zabrakło trochę głębszej autopsji;) produktów wysokobiałkowych i właśnie opisania w jaki sposób i jakimi składnikami producenci uzyskują zwiększoną zawartość białka w tychże. Często może się okazać, że najzdrowiej i najtaniej jest dorzucić do zwykłego serka wiejskiego łyżkę białka o neutralnym smaku o sprawdzonej jakości niż kupowanie jego wersji „wzmocnionej”…
Ale ale - zabrakło trochę głębszej autopsji;) produktów wysokobiałkowych i właśnie opisania w jaki sposób i jakimi składnikami producenci uzyskują zwiększoną zawartość białka w tychże. Często może się okazać, że najzdrowiej i najtaniej jest dorzucić do zwykłego serka wiejskiego łyżkę białka o neutralnym smaku o sprawdzonej jakości niż kupowanie jego wersji „wzmocnionej”…
@WioletaWioleta-t5f: Ja na diecie 1500 kalorii musze kombinować zeby miec 70-80g…
@igorras-ff7oe: Produkty wysokobialkowe sa czesto po prostu smaczniejsze. Np. Mullermilch, serki. Taka jest opinia mojego kumpla suchoklatesa.
@xsnakexx100: Jak miałem 16 lat i zaczynałem się bawić w jakieś tam budowanie mięśni, zacząłem sobie robić "szejki" z wody i żelatyny, bo przeczytałem na opakowaniu, że ma dużo białka xd. Na szczęście tak jak mówicie, w diecie miałem już wystarczająco białka z innych źródeł, ale jak mi ktoś po miesiącu powiedział, że białko z żelatyny nie jest zbyt dobre to byłem w szoku xd
@bobekszuwarek8016: A jak się jest na diecie carnivore to 100 gram białka najwyższej jakości uzyska się już zjadając 400g wołowiny.
@medrek666: The best cross-episode EVER
Xoxo!
Xoxo!
@disgustedwater: AI na tak dobrym kanale. Załosne.
@AndrzejDunowski: Badania korelacyjne nie udowadniają niczego. Białko mięsne jest zdrowsze od roślinnego.
Białko roślinne idzie razem z węglowodanami a to od nadmiaru węglowodanów chorujemy metabolicznie.
Owsianka ma działanie upośledzające wchłanianie białka.
Białko ani jego nadmiar nie obciąża nerek, to mit.
Produkty wysoko przetworzone jak batony i napoje proteinowe to scam.
Białko roślinne idzie razem z węglowodanami a to od nadmiaru węglowodanów chorujemy metabolicznie.
Owsianka ma działanie upośledzające wchłanianie białka.
Białko ani jego nadmiar nie obciąża nerek, to mit.
Produkty wysoko przetworzone jak batony i napoje proteinowe to scam.
@gosiajeee: Ogromny plus tej mody; pacjenci onkologiczni mają smaczne propozycje białkowe i nie są skazani na nutridrinki❤
@chlebsermaslo: Chętnie zobaczyłabym film o odżywkach bialkowych
@kanaoniczym8499: 1:16 Z góry obstawiam, zobaczymy czy się mylę.
0,7g białka na kilogram masy ciała, tak większość białkowych produktów to scam skyr normalny ma wiecej białka niż skyr high protin
0,7g białka na kilogram masy ciała, tak większość białkowych produktów to scam skyr normalny ma wiecej białka niż skyr high protin
@grind18: Większość tych produktów białkowych posiada w składzie białko serwatkowe, więc jeżeli zakładamy, że będziemy spożywać te produkty w domu, albo przygotowywać sobie je na wynos to nie ma sensu ich kupować tylko kupić sobie białko serwatkowe (ok. 150 zł/3kg) i dodawać je do klasycznych produktów typu mleko, jogurt, twaróg, serki itp. wyjdzie znacznie taniej, nawet w porównaniu do kuraka, a te wysokobiałkowe produkty traktować jak coś gdy nie ma innej alternatywy aktualnie w terenie.
Ogólnie samo wyższe spożycie białka, co ku mojemu zawodowi nie zostało tutaj poruszone, WYDATNIE pomaga zrzucić masę gdyż jest bardzo syte, a samo "spalenie" białka wymaga trochę więcej kalorii (w uproszczeniu) niż pozostałe makro.
Ja serdecznie polecam komuś zblendować kostkę twarogu (200g) dodać ze trzy miarki białka serwatkowego (ok 30g biała) i dolać mleka do konsystencji, dobrze napowietrzyć wszystko blenderem, wszystko jakoś da +-500kcal - zobaczycie o której godzinie zjecie następny posiłek... i przy okazji polubicie w końcu twaróg i uwielbicie jego majestat.
I ogólnie: jeżeli ktoś myśli, że schudnie jedząc to samo tylko, że mniej to równie dobrze może marzyć o tym, że rzuci palenie jak postanowi palić 10 fajek zamiast dotychczasowych 20stu. Przebudowanie proporcji makroskładników jest po prostu potrzebne i tutaj właśnie może wkroczyć białko. Alternatywą jest keto - mówię tutaj o odchudzaniu, żeby jakiś filip zaraz nie wyskoczył, że keto to, keto tamto... - wiem to.
W filmie moim zdaniem próbowano przeforsować tezę, że moda na produkty wysokobiałkowe wzięła się z tego, że nagle wszyscy uświadomili sobie, że dostarczają za mało białka - jeżeli przesadziłem to przepraszam, ale takie wrażenie odniosłem. I wielce wątpliwe, że ludzie tak uważają nagle - po prostu postrzegają te produkty jako zdrowsze (albo chociaż mniej szkodliwe) niż ich niebiałkowi starsi bracia co w wielu wypadkach jest prawdą. Oczywiście jak to z modą - będą się pod nią podczepiać producenci, którzy będą robić gunwiane produkty i robić całej klasie produktów wysokobialkowych zły PR, ale to tak ze wszystkim jest więc...
Ogólnie samo wyższe spożycie białka, co ku mojemu zawodowi nie zostało tutaj poruszone, WYDATNIE pomaga zrzucić masę gdyż jest bardzo syte, a samo "spalenie" białka wymaga trochę więcej kalorii (w uproszczeniu) niż pozostałe makro.
Ja serdecznie polecam komuś zblendować kostkę twarogu (200g) dodać ze trzy miarki białka serwatkowego (ok 30g biała) i dolać mleka do konsystencji, dobrze napowietrzyć wszystko blenderem, wszystko jakoś da +-500kcal - zobaczycie o której godzinie zjecie następny posiłek... i przy okazji polubicie w końcu twaróg i uwielbicie jego majestat.
I ogólnie: jeżeli ktoś myśli, że schudnie jedząc to samo tylko, że mniej to równie dobrze może marzyć o tym, że rzuci palenie jak postanowi palić 10 fajek zamiast dotychczasowych 20stu. Przebudowanie proporcji makroskładników jest po prostu potrzebne i tutaj właśnie może wkroczyć białko. Alternatywą jest keto - mówię tutaj o odchudzaniu, żeby jakiś filip zaraz nie wyskoczył, że keto to, keto tamto... - wiem to.
W filmie moim zdaniem próbowano przeforsować tezę, że moda na produkty wysokobiałkowe wzięła się z tego, że nagle wszyscy uświadomili sobie, że dostarczają za mało białka - jeżeli przesadziłem to przepraszam, ale takie wrażenie odniosłem. I wielce wątpliwe, że ludzie tak uważają nagle - po prostu postrzegają te produkty jako zdrowsze (albo chociaż mniej szkodliwe) niż ich niebiałkowi starsi bracia co w wielu wypadkach jest prawdą. Oczywiście jak to z modą - będą się pod nią podczepiać producenci, którzy będą robić gunwiane produkty i robić całej klasie produktów wysokobialkowych zły PR, ale to tak ze wszystkim jest więc...
@TajnyPortfelBuffeta: Już rozpalałem klawiaturę ale 9:40 padło dokładnie to co miałem napisać heh. Ps rozwaliła mnie ostatnio szynka HIGH PROTEIN
@nihilistycznyateista: Jest też pewien :magiczny" produkt wegański, który zawiera zarówno te aminokwasy, które są w strączkach, jak i te zbożowe i z produktów roślinnych do białka wzorcowego zbliża się najbardziej. Tym czymś jest komosa ryżowa. ALE znacznie tańszym i prostszym sposobem jest po prostu połączenie ryżu z fasolą (znaczy są inne opcje, ale znajdźcie mi tańszą; możemy przyjąć 6zł za 500g fasoli i 3,2 zł za 400g ryżu, przy czym kupując nie w tych porcjowanych torebkach, a w paczkach kilogramowych wyjdzie jeszcze taniej - w każdym razie pełnowartościowy i syty posiłek 100g fasoli plus 100g ryżu, do czego ja bym dorzucił jeszcze ciut warzyw i przypraw, zamyka się w kwocie 2zł za porcję, dając prawie 24g miałka i pełen zestaw aminokwasów)
@nihilistycznyateista: Damian, CZWARTORZĘDNY, nie czwartorzędowy. Czwartorzędowy odnosi się do epoki geologicznej zwanej czwartorzędem (czyli tej, w której de facto żyjemy współcześnie), a nie tego, że priorytetyzujemy coś w czwartej kolejności. Tobie chodzi o coś w czwartym rzędzie, a nie w czwartorzędzie. Używaj określenia czwartorzędne.
Nie zwrócił bym na to uwagi, gdybyś ten błąd popełnił raz, ale powtarzasz go co trzecie zdanie w pewnym momencie.
Nie zwrócił bym na to uwagi, gdybyś ten błąd popełnił raz, ale powtarzasz go co trzecie zdanie w pewnym momencie.
@FireMarekPL1: Prosta sprawa. Wszystko z białkiem jest lepsze.
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=BKDFaZ0XFkE