E jak EKSTRAKCJA | Alfabet kawowy - Uwaga! Naukowy Bełkot


Kilka słów o podstawowym procesie fizycznym stojącym za parzeniem kawy. Ten film to #barter z palarnią Heresy! A skoro o tym mowa... W najbliższą sobotę, 17 maja, palarnia Heresy przejmuje naszą kawiarnię! Zapraszamy na kawę i rozmowy o niej od 10:00 n
Komentarze:

@Czterolistny: Pierwszy... polecam filmik.
@TenCropix: Bardzo ciekawe
@Eecie-Pecie: Polecam kawę z grzybów ???
@koprolity: Kawa z rozpuszczalnikiem... brzmi to bardzo apetycznie.
@tomek8758: Mniam ❤
@kacper3958p6p: W przypadku dripa mamy grubsze zmielenie i niższą temperaturę niż w przypadku espresso. Samo stężenie z tego co czytałem powinno być w dripie 2-3 razy niższe niż w espresso czy cold brew.
@upbura: No odkrył Amerykę niesamowite
@TheSourceOfEvil: przelew więcej kofeiny niz espresso? huh
@XVYQ_EY: Istnienie ekstrakcji sugeruje, że gdzieś tam jest kcja i/lub intrakcja.
@eddiealmighty6477: prima czy rozpuszczalna
@bebokRZly: oooo cold brew mocniejsze? good to know
@krzpob: Dodatkowo by porównać to trzeba by ustalić dla jakiej ilości płynu podajemy ilość kawy, czy w średniej porcji czy na 100ml płynu :)
@arspoety3316: Celmar budowlany znaczy najlepszy?
@DarmowyKursGrafiki: Cześć jestem Arek, mam 34 lata i nie piję kawy.. aa podobno to nie dobrze :) lubię zapach świeżo mielonej i świeżo parzonej, ale w smaku jest obrzydliwa!
@Daro-f9l: Rozmawiają dwie chemiczki:
- Co robisz?
- Ekstrachuje...
- Aaa to zrób mi ze dwa!
@PrzemoNicosc: A co z kawiarką?
Film osadzony źródło: https://www.youtube.com/watch?v=Yd6IfkDezOw